matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiaz równanie
xxulaaxx:
(5x−2)(x+7) ( 4−⅓x)=0
7 mar 22:03
tysia :
5x−2=0 x=
√
2
{5} x+7=0 x=−7 4−
1
3
x=0
1
3
x=4 x=12
7 mar 22:04
m:
podziel przez 5, pomnóż razy (−3) i już masz pierwiastki
7 mar 22:04
tysia :
czyli x=
2
5
lub x=−7 lub x=12
7 mar 22:05