Wyznacz ciąg arytmetyczny
Sara: Wyznacz ciąg arytmetyczny (an).tzn wyznacz a1 oraz różnice r, mając dane a6 =2, a19=15
7 mar 21:44
Sara: a19=15*
7 mar 21:45
ICSP: a19 = a6 + 13r.
7 mar 21:45
Sara: ICSP możesz to jakoś bardziej wyjaśnić
7 mar 21:51
Eta:
Aby dojść od a6 do a19 robisz 13 kroków ( do przodu) o długości r
a19= a6+ 13r
15 = 2+13r => 13r= 13 => r=1
a6= a1+5r => a1= a6−5r => a1= 2−5 => a1= −3
an= a1+(n−1)*r
an=.......
7 mar 21:56
ICSP: Eta czy ja na prawdę tak niewyraźnie piszę?
7 mar 22:02
Sara: ICSP nie ale ja z ciągami mam

pierwszy raz styczność
7 mar 22:10
ICSP: To zapamiętaj sobie taka własność

Możesz również układać układ równań ale jest to dłuższe.
7 mar 22:11
Eta:
dla
ICSP .......
7 mar 22:11
Sara: mhmm może na początek

to postaram się to zrozumieć choć mi to opornie idzie
7 mar 22:13
ICSP: dla
Ety z jutrzejszego święta
7 mar 22:13
Eta:
Dzięki
ICSP za pamięć
7 mar 22:14
ICSP: Jak ma się 20 koleżanek w klasie to nie da się zapomnieć
7 mar 22:16
Eta:
To stracisz jutro cały ......"majątek" na prezenty
7 mar 22:31