;)
Nimcia: Może ktoś zrobić? Zrobiłam ale nie wiem czy mam dobrze, a nie jest to zadanie z podręcznika i
nie wiem jaka jest odpowiedź.
Przekrój osiowy stożka jest równoramiennym trójkątem prostokątnym o polu 18cm
2. Oblicz V. i Pc
7 mar 21:37
Nimcia: wyszło mi Pc= 18πcm2 natomiast V= 27πcm3
dobrze? ;>
7 mar 21:40
ICSP: ile wyszedł ci promień i tworząca?
7 mar 21:41
Nimcia: z pitagorasa wziełam..
18cm2
32 + 32 = 18..
r− 3 h− 3 l− 3 ..
trokąt jest równoramienny czyli ma 3 boki równe.. czyli się zgadza.. raczej ^^
7 mar 21:46
ICSP: nie zgadza się.
Kąt prosty jest przy wierzchołku.
| | 1 | |
18 = |
| l2 ⇔ l2 = 36 ⇔ l = 6 |
| | 2 | |
Trójka jest równoramienny o katach 45 45 90.
Wiec średnica podstawy ma długość
6
√2 w takim razie promień 3
√2. Dokończ już sama.
7 mar 21:48
adrian: l = √2*18 = 6
H = r = l / √2 = 3√2
V = 1/3 *π*(3√2)2 * 3√2 = 18√2π
Pc = 2π*3√2 + π*3√2*6 = 18π(2+√2)
mogłem się pomylić bo robiłem to na szybko
7 mar 21:49
Nimcia: Nie rozumiem..

P=1/2l
2 co to za wzór?
7 mar 21:51
Nimcia: O jezu fakt przecież to stożek, a ja liczyłam ze wzorów na walec

D −.−*
7 mar 21:52
Tragos:

7 mar 21:55