łatwe zadanie z geom. anal.
ruchajlo: Proszę o pomoc, bo to jest strasznie łatwe zadanie, ale mam jakąś klapke na oczach i nie
moge go rozwiązać.
Dwa punkty dzielą odcinek o końcach A = (17, 31) i B = (53, 58) na trzy równe części.
Znajdź współrzędne tych punktów.
11 lut 12:30
b.: jeśli te punkty to C i D, to
wektory AC = CD = DB = (1/3) AB
znamy wektor AB, i stąd możemy wyliczyć C i D
11 lut 12:39
ruchajlo: można trochę jaśniej?
11 lut 20:28
ruchajlo: wynik to (29,40) i (41,49), ale nadal nie moge do tego dojść
11 lut 20:31
b.: wektor AB = (53-17, 58-31) = (36, 27)
(1/3)*AB = (12,9)
czyli C = A + (1/3)AB = (17+12, 31+9) = (29, 40)
i D = C + (1/3)AB = (41, 49)
11 lut 23:36