oblicz sumę ciągu geometrycznego
tempa laska :): Oblicz sumę ciągu geometrycznego
√3 + 3 +... +27
7 mar 21:31
ICSP: a1 = √3
an = 27
q = √3.
wyznacz n później sn.
7 mar 21:33
tempa laska :): no tak ale jak wyznaczyć n jeśli jest w potędze to zapomniałam
7 mar 21:38
m: pewnie jakimś logarytmem
7 mar 21:39
ICSP: an = a1 − qn−1
27 = √3 * √3n : √3 ⇔ √3n = 27 ⇔ n = 6
7 mar 21:40
ICSP: Nie warto bawić sie logarytmami przy takim ciągu
7 mar 21:40
tempa laska :): dzięki dzięki hah!
27= √3n
i na tym kończy się moja wiedza...
7 mar 21:41
m: logarytm, czyli do jakiej potęgi trzeba podnieść coś, żeby otrzymać coś więc,
n= log√327
n= log√3√36
n=6
7 mar 21:43
tempa laska :): o jaaa.. jestem pełna podziwu

Dziękuję

*****
za chwile pewnie wróce z kolejnymi zadaniami
7 mar 21:43
ICSP: Na to samo wyszło
7 mar 21:44
m: ja tam lubię logarytmy, więc je wszędzie wcisne
7 mar 21:45
ICSP: ja nie lubię logarytmów wiec ich unikam jak ognia
7 mar 21:46
tempa laska :): jednak trzeba pamiętać poprzednie działy bo wszystko sie w końcu łączy a ja nie mam zbyt
długiej pamięci przepraszam że tyle tu gadam wiem że to strona do rozw zad a ja tyle pisze

dobra juz przestaje...
7 mar 21:47
ICSP: a my niby co robimy
7 mar 21:49
tempa laska :): no tak.. tylko wy jakoś na temat a ja o swoich przeżyciach wewnętrznych
7 mar 21:50
m: już niedługo matura, prawdę mówiąc nie boję się matmy, ale fizyka to jakaś makabra

tyle o
moich przeżyciach wewnętrznych
7 mar 21:51
Tragos: jak masz się przez to poczuć lepiej, to chętnie wysłuchamy
7 mar 21:51
tempa laska :): w sumie czuje sie lepiej... mam okropną babe od mat w sumie to na prostych rzeczach sie
wykładamy bo nam nie tłumaczy od początku do końca i potem przy trudniejszych rzeczach nie
wiemy o co cho
7 mar 21:54
tempa laska :): fizyka bleee.... ten przedmiot do mnie nie trafia

a tak wgl pozdrawiam z zakopanego
7 mar 21:55