Pomocy xd
eh: dla jakiej wartosci parametru m suma kwadratow rozwiazan rzeczywistyczh rownania jest
najmniejsza
x
2 + mx − m+3 = 0
Bardzo bym prosiła o pomoc
7 mar 21:08
bezradny: najpierw musisz policzyć deltę
7 mar 21:10
eh: a potem?
7 mar 21:17
adrian: tak jak bezradny napisał: oblicz Δ i załóż Δ≥0 i wylicz m
to już z treści zadania:
x12+x22 = (x1+x2)2 − 2x1x2 i wzory Viete'a
tutaj za pewne wyjdzie równanie kwadratowe, bo słowo "najmniejsza" zawsze łączy się z funkcją
kwadratową, więc to równanie możesz napisać w postaci funkcji: f(m)=...
a z tej funkcji wylicz współrzędną x−ową wierzchołka paraboli "p" i m=p
7 mar 21:33
adrian: ale musisz sprawdzić czy to m nalezy do przedziału z Δ
7 mar 21:33
Bizon: | | b | | c | |
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2 ( − |
| )2−2 |
| =m2−2(3−m)=m2+2m−6
|
| | a | | a | |
współrzędne wierzchołka ....
| | b | |
mw=− |
| .... i odpowiedź .... dla m=−1 |
| | 2a | |
7 mar 21:47
eh: ok dzięki
7 mar 21:51
Grześ: Chciałem wprowadzić pewną poprawkę.
Zdarzają się zadania, że też mamy jakąś sumę kwadratów lub coś innego i też trzeba policzyć
wart. największą bądź najmniejszą.
Parę razy mi się zdarzyło, że wychodzi wyrażenie liniowe dla sumi i wtedy najpierw trzeba
policzyć Δ z gł. równania a potem policzyć wartość funkcji liniowej
7 mar 21:58
eh: wyszło mi (z delty) m1=−6 m2 = 2
7 mar 22:01