....
malami: sprawdz czy wielomiany W(x) oraz F(x) sa rowne, jesli:
W(x)=(x2−1)(x2 −9)
F(x)= 4x3+12x2 +x+3
sprawdz czy istnieje liczba a, dla ktorej wielomiany W(x) oraz F(x) sa rpwne,jesli:
W(x)= (x2−1)(x2 −9)
F(x)= x4 +ax2 +a+1
sprawdz czy istnieja liczby a i b dla ktorych wielomiany F(x) oraz W(x) sa rowne, jesli:
F(x)= x4− (a−5b) x2 +8a
W(x) x4 +(2a−b)x3 +18x2 +16
7 mar 21:01
adrian: aby wielomiany były równe to współczynniki przy takich samych x powinny być sobie równe
czyli wymnażasz wszystkie nawiasy i szeregujesz od najwyższej potęgi do najniższej i
porównujesz współczynniki
przykład 1.
W(x) = x4 − 10x2 + 9
F(x)= 4x3 + 12x2 + x + 3
w pierwszym wspólczynniki to: 1, 0, −10, 0, 9; w drugim: 0, 4, 12, 1, 3
i widać, że poszczególne współczynniki nie są sobie równe
inne przykłady podobnie się rozwiązuje, tyle że tam będą wychodziły układy równań
7 mar 21:18