matematykaszkolna.pl
Narysuj Wykres Funkcji kwadratowej i na jego podstawie omów własności tej funkcji Hubert: a) f (x)=1/4x2+1 b) f(x)= -x2+3 Jakby ktoś mógłby w paincie strzelic wykres, nawet moze byc niestarannie, chodzi mi o sposób w jaki należy rozwiązywać tego typu zadania. Czy trzeba tabelki, oraz w jaki sposób rozwiązać/omówić jej własności. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
11 lut 12:27
b.: tu sobie możesz narysować: http://www.walterzorn.com/grapher/grapher_e.htm
11 lut 12:41
Hubert: angielski rozumiem ale pojęć matematycznych po angielsku juz mniej, mogłabyś/mógłbyś wytłumaczyć mi w jaki sposób posługując się zadaniem powyżej mógła by mi ta strona pomóc ? emotikonka
11 lut 12:45
b.: proszę bardzo skasuj to co jest w okienku, czyli to cos(pi*x) / (-LN2*x); sqrt(9-x2); -sqrt(9-x2)) wklej zamiast tego: (-1/4)*x^2 i wciśnij Plot Graph - i już emotikonka a druga funkcja: wklejasz -x^2+3 i wciskasz Plot niestety, czasem się wysypuje... oczywiście te wykresy można narysować (z grubsza) bez programiku, ale nie zrobię tego na forum emotikonka -x^2+3 i Plot
11 lut 12:58
b.: o dwa razy mi się napisało -x2+3...
11 lut 12:58
b.: a własności to zakładam, że potrafisz odczytać z wykresu, np. monotoniczność, maksima/minima, miejsca zerowe, itd.
11 lut 12:59
Hubert: Tak tak potrafię, dziękuje za pomoc emotikonka
11 lut 13:07
Hubert: chociaż w gruncie rzeczy mam mały problem z wyznaczeniem maksimum i minimum. Przeglądarka mówi: Aby znaleźć minimum oraz maksimum funkcji w danym przedziale <a, b>: * znajdujemy trzy wartości y: f(a), f(b), q * obliczamy p. Jeżeli wartość p nie należy do przedziału <a,b> - oznacza to, że wierzchołek jest poza podanym przedziałem, odrzucamy go (ignorujemy wartość q) * największą z uzyskanych wartości f(a), f(b) oraz (jeśli nie odrzuciliśmy) q przyporządkujemy maksimum, a najmniejszą - minimum. A mógłbyś/mogłabyś wytłumaczyć to tak bardziej łopatologicznie ?
11 lut 13:51
b.: to dotyczy tylko funkcji kwadratowych; wystarczy wiedzieć, co to p (wierzchołek paraboli) ale w Twoim zadaniu nie ma żadnego przedziału, tylko cała dziedzina R, więc po prostu jest jedno ekstremum w wierzchołku paraboli (x=-b/2a dla funkcji x->ax2+bx+c), jest to max, gdy a<0, i min, gdy a>0
11 lut 14:08