Narysuj Wykres Funkcji kwadratowej i na jego podstawie omów własności tej funkcji
Hubert: a) f (x)=1/4x2+1
b) f(x)= -x2+3
Jakby ktoś mógłby w paincie strzelic wykres, nawet moze byc niestarannie, chodzi mi o
sposób w jaki należy rozwiązywać tego typu zadania. Czy trzeba tabelki, oraz w jaki
sposób rozwiązać/omówić jej własności. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
11 lut 12:27
b.: tu sobie możesz narysować:
http://www.walterzorn.com/grapher/grapher_e.htm
11 lut 12:41
Hubert: angielski rozumiem ale pojęć matematycznych po angielsku juz mniej, mogłabyś/mógłbyś
wytłumaczyć mi w jaki sposób posługując się zadaniem powyżej mógła by mi ta strona pomóc
?
11 lut 12:45
b.: proszę bardzo
skasuj to co jest w okienku, czyli to cos(pi*x) / (-LN2*x); sqrt(9-x
2); -sqrt(9-x
2))
wklej zamiast tego:
(-1/4)*x^2
i wciśnij Plot Graph - i już

a druga funkcja:
wklejasz
-x^2+3
i wciskasz Plot
niestety, czasem się wysypuje...
oczywiście te wykresy można narysować (z grubsza) bez programiku, ale nie zrobię tego na
forum

-x^2+3
i Plot
11 lut 12:58
b.: o dwa razy mi się napisało -x2+3...
11 lut 12:58
b.: a własności to zakładam, że potrafisz odczytać z wykresu,
np. monotoniczność, maksima/minima, miejsca zerowe, itd.
11 lut 12:59
Hubert: Tak tak potrafię, dziękuje za pomoc
11 lut 13:07
Hubert: chociaż w gruncie rzeczy mam mały problem z wyznaczeniem maksimum i minimum.
Przeglądarka mówi:
Aby znaleźć minimum oraz maksimum funkcji w danym przedziale <a, b>:
* znajdujemy trzy wartości y: f(a), f(b), q
* obliczamy p. Jeżeli wartość p nie należy do przedziału <a,b> - oznacza to, że
wierzchołek jest poza podanym przedziałem, odrzucamy go (ignorujemy wartość q)
* największą z uzyskanych wartości f(a), f(b) oraz (jeśli nie odrzuciliśmy) q
przyporządkujemy maksimum, a najmniejszą - minimum.
A mógłbyś/mogłabyś wytłumaczyć to tak bardziej łopatologicznie ?
11 lut 13:51
b.: to dotyczy tylko funkcji kwadratowych;
wystarczy wiedzieć, co to p (wierzchołek paraboli)
ale w Twoim zadaniu nie ma żadnego przedziału, tylko cała dziedzina R,
więc po prostu jest jedno ekstremum w wierzchołku paraboli (x=-b/2a
dla funkcji x->ax2+bx+c), jest to max, gdy a<0, i min, gdy a>0
11 lut 14:08