Trójkąt
Tomasz:

Trójkąt pytanko:
Jak obliczyć Pole tego trójkąta
7 mar 20:57
Tragos: { 8
2 + |CD|
2 = x
2
{ 8
2 + x
2 = 10
2
z tego obliczysz |CD| a potem x,
a potem
7 mar 20:59
Tomasz: ok, dzieki a mozna jakos inaczej?
7 mar 21:01
Tragos: sry tam powinno być
{ 8
2 + |CD|
2 = x
2
{ 8
2 + (x − |CD|)
2 = 10
2
mając już x, jest dużo sposobów obliczenia pola, ale ten co podałem jest najprostszy, bez
wykorzystania raczej się nie da, bo kątów żadnych nie mamy
7 mar 21:05
Tomasz: a da sie z trójkątow podobnych?
7 mar 21:06
Tragos: da się
7 mar 21:11
Tomasz: tylko jak xD
7 mar 21:11
Tragos:

ΔSBD ~ ΔACB (cecha kkk)
|BC| = 6, bo 8
2 + |BC|
2 = 10
2
5x = 60
x = 12
7 mar 21:17
Tomasz: wielkie dzieki
7 mar 21:17