Algebra liniowa - zadania
marcin100005: Mógłby mi ktos rozwiązać te zadania byłbym bardzo wdzięczny, gdyż kompletnie nie wiem jak się
za to zabrac...
1. Wyznaczyc wektorowe rozwiazanie parametryczne ukladu rownan jednorodnych i okresli baze B
oraz wymiar n podprzestrzeni V ⊂ R
4
2. Wyznacz rachunkiem wspolrzedne wektora w=3+4x+x
2 w bazie
b= {1+x+x
2, 2+3x, −1+x+2x
2} przestrzeni wektorowej R
2[x]
3. Rownolegloscian rozpiety jest przez wektory:
W
1=[0,5,5] W
2=[−1,3,0] W
3= [1,5,6]
oblicz objetosc V tej bryly (W
1,W
2,W
3)
oblicz pole powierzchni sciany rozpietej przez wektory W
1 i W
2
4. Wyznacz baze ortogonalna B
2 = {W
1,W
2,W
3} znajac baze:
B
1={b
1 − e
1 − e
3, b
2 − e
2 + e
3, b
3 − e
1 − e
2 } ⊂ R
3 (przy standardowym
iloczynie skalarnym)