Oblicz całkę
Aga : | | 2+sin2x | |
∫ |
| dx kombinowałam, żeby mianownik przekształcic do postaci sin22x, ale |
| | 1−cos22x | |
cos marnie
7 mar 20:44
Aga : ? brak chętnych ?
7 mar 20:52
;): nie jestem pewny czy mianownik tak nie powinnien wygladac moge sie mylic
1−cos22x=1−cos2x*cos2x=1−(2cos2x−1)(2cos2x−1)=1−(2cos2−1)2=
1−4cos4x+4cos2x−1=−4cos2x(cos2−1)=−4cos2x*(cosx−1)(cosx+1)
7 mar 21:02
Aga : z trygonometrią juz długo nie miałam do czynienia ale chciałabym się upewnić, bo wg tego co
napisałeś to np. sin2x=2sinx?
7 mar 21:04
;): sin2x=2sinxcosx
7 mar 21:06
;): cos2x=cos2x−sin2x=2cos2−1=1−2sin2x
7 mar 21:07
Aga : ok tylko się upewniam dzięki
7 mar 21:11
;): spoko ja sobie wzory do matury bede mogl powtorzyc
7 mar 21:12