kula stożek
Anka: W stożek o promieniu 1 i tworzące3 wpisano kulę. Oblicz pole powierzchni tej kuli.
Liczyłam milion razy to i guzik. Nie wychodzi. W odpowiedziach wychodzi 2π. Pomoże ktoś?
7 mar 20:17
Tragos:

zauważ, że to R to jest środek okręgu wpisanego w trójkąt o bokach 3, 3, 2
P
t = pR
P
t =
√4 * 2 =
√8 = 2
√2
| | √2 | | 2 | |
Pk = 4πR2 = 4π( |
| )2 = 4π* |
| = 2π |
| | 2 | | 4 | |
7 mar 20:46
Anka: Pt−to pole trójkąta? skąd CI się wzięło, że Pt = 3+3+2? to jest obwód, tak?
8 mar 16:11
kliford: no raczej
8 mar 21:30
kliford:
8 mar 21:30
marta: też nie czaje
8 mar 21:32
Anka: może ktoś jeszcze to bardziej wytłumaczyć? skąd jest to 3+3+2?
8 mar 21:33
Anka: proszę ładnie
8 mar 21:39
Anka: ?
8 mar 21:40
oppl: ze wzoru który podał
8 mar 21:52
kobieta:

H
2= 8=> H= 2
√2
ΔBDW ~ ΔOEW
4R= H
P(kuli)= 4πR
2=
2π [j
2]
8 mar 22:01
oppl: Dziękuję uprzejmie ! super mi to napisałaś
8 mar 22:04