Wykazac , ze styczna do hiperboli równoosiowej xy=C ogranicza z osiami wspolrze
iwcia: Prosze o pomoc w rozwiazaniu ponizszych zadan

1. Wykazac , ze styczna do hiperboli równoosiowej xy=C ogranicza z osiami wspolrzedznych
trojkat o stalym polu.
2. Jaki zwiazek powinien zachodzic pomiedzy wspolczynnikami rownania paraboli y=x
2 +px+q, zeby
ta parabola byla styczna do osi odcietych.
3.Jaki zwiazek powinny spelniac wspolczynniki p i q w rownianiu y= x
3 +px +q , abu linia
przedstawiona tym rownaniem (parabola stopnia 3)byla styczna do osi Ox.