matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanko
Kasia:
Jeżeli stosunek pól powierzchni dwóch podobnych stożków jest równy 16, to stosunek objętości tych stożków jest równy; A) 4 B)16 C)32 D)64 Wiem ze ma byc odpowiedz D ale jak to obliczyc
7 mar 20:10
Eta:
f
1
~ f
2
w skali k>0
P
f
1
to:
=k
2
... => k
2
= 16 => k= 4
P
f
2
V
f
1
to:
= k
3
..... to k
3
= 4
3
= 64
V
f
2
odp: D)
8 mar 00:39