Ciągi
Zapytacz: Jest ciąg an=12+22+...+n2 w takim razie jak zapisać an+2?
7 mar 20:07
Zapytacz: ip
7 mar 20:37
uhu: an=12+22+...+n2
a(n+2)= 32+42+52+....+(n+2)2
7 mar 20:44
Zapytacz: w odpowiedziach jest inaczej i nie wiem dlaczego
7 mar 20:51
uhu: jak jest w odp ?
7 mar 20:55
Zapytacz: an+2 = 12+22+...+n2+(n+1)2+(n+2)2
7 mar 20:57
Tragos: to przecież logiczne, podali większy zakres tych ...
7 mar 20:58
Zapytacz: może i logiczne ale ja tego nie rozumie i tak
7 mar 21:00
Zapytacz: mi się wydawało że skoro n + 2 to liczby są zwiększane o 2 a nie ich zakres
7 mar 21:01
adrian: moim zdaniem to
an+2 = 12+22+...+n2+(n+1)2+(n+2)2
bo n+2 oznacza numer wyrazu
jeszcze po podniesieniu do kwadratu:
an+2 = 12+22+...+3n2+5n+5
7 mar 21:03
adrian: eh... ale się wyrobiłem z tą odpowiedzią
7 mar 21:05
Zapytacz: aaaa

wystaryczły te 2 słowa numer wyrazu ok już rozumiem

)
7 mar 21:08