proszę o pomoc
miki: Zadanie 1
Suma dwóch liczb jest równa 210. Pierwsza stanowi 4/5 drugiej, a trzecia jest średnia
arytmetyczną pierwszej i drugiej. Jakie to liczby?
Zadanie 2
Egzamin testowy składa się z 20 zadań. Za każde poprawne rozwiązanie zadania uczeń
otrzymywał 2 punkty, a za złe lub brak odpowiedzi tracił 1 punkt. Ile zadań uczeń
rozwiązał poprawnie . jeżeli otrzymał 16 punktów.
11 lut 12:05
Tolek: 1)a+b=210
a=0,80b
0,80b+b=210
1,80b=210 /:1,8
b=116,666666667
210- 116 2/3=93 1/3
210:2=105
Te liczby to : 116 2/3 , 93 1/3 oraz 105
2) a= Poprawna odpowiedz
b= brak lub zla odpowiedz
2a-1b=16
a+b=20
a=20-b
40-2b-b=16
-3b=-24/:-3
b=8
Odpowiedz: Aby otrzymac 16pkt uczen odpowiedzial poprawnie na 12zadan a na 8 nie udzielil
odpowiedzi lub udzielil bledna odpowiedz.
11 lut 13:29