Proszę o pomoc
bezradny: | | 40 | | 4 | |
Wiedząc, że a3+a5= |
| i a1+a7=12 |
| wyznacz wzór ogólny ciągu geom.
|
| | 27 | | 243 | |
7 mar 19:59
m: wzór na n−ty wyraz ciągu a
n=a
1+(n−1)r
teraz tylko trzeba policzyć
7 mar 20:05
bezradny: to jest ciąg geometryczny i jest inny wzór
7 mar 20:07
bezradny: ale po zastosowaniu go nie potrafię doprowadzić do prostszej postaci, żeby to jakoś policzyć
7 mar 20:08
bezradny: proszę o pomoc
7 mar 20:15
m: przepraszam za błąd, trochę jestem już zmęczony, no to jeszcze raz
a
n=a
1q
n−1
i ja bym teraz podzielil stronami
i to dalej policzyc podstawiając t=q
2
7 mar 20:31
bezradny: a co się stało z 12?
7 mar 20:33
bezradny: i nie rozumiem co znaczy że mam podzielić stronami? Przepraszam, ale nie rozumiem do końca
ciągów
7 mar 20:33
m: w układzie równań gdy mamy np
a(1+b)=3
a(3−b)=10
to możemy bawić w rozwiązanie tego różnymi metodami, ale najłatwiej jest podzielić
| a(1+b) | |
| =310 wtedy a się skróci a my liczymy b |
| a(3−b) | |
7 mar 20:43
bezradny: rozumiem już to, ale jak podstawie za q2 t to jak mam dalej to policzyć?
7 mar 20:46
bezradny: nie widzę tu delty, a inaczej nie potrafię
7 mar 20:46
bezradny: ? pomoże ktoś?
7 mar 20:59
m: chwilka rozpiszę to sobie na kartce i dam znacz czy mi coś wyjdzie
7 mar 21:01
bezradny: dzięki
7 mar 21:04
bezradny: | | 9 | |
tylko tam wyszło nie 90 a |
| bo zapomniałeś chyba o 12 |
| | 73 | |
7 mar 21:07
m: nie mam pojęcia, gdzieś po drodze jeszcze zgubiłem 12 więc z tego wszystkiego nic nie wyjdzie
7 mar 21:19
bezradny: dlaczego nie wyjdzie? po prostu trzeba zmienić liczby, ja chcę po prostu wiedzieć jak
poradziłeś sobie z obliczeniem tego zadania mając 4 potęgę, bo ani delta nie wychodzi ani
grupowanie?
7 mar 21:22
m: tak wyjdzie cos to już piszę
7 mar 21:25
ICSP: Może spróbujmy coś takiego:
1 + q6 = (1+q2)(1 − q2 + q4). Wtedy ładnie nam się skróci i wyjdzie cos bardziej
przyzwoitego.
7 mar 21:31
m: zamiast q
2 podstawiamy t
z wzoru skróconego mnożenia
| t(1+t) | | 9 | |
| = |
|
|
| (1+t)(t2−t+1) | | 73 | |
9t
2−9t+9=73t
9t
2−82t+9=0
Δ=6724−324
Δ=6400
√Δ=80
t
1=9 ⋀ t
2=
19
teraz podstawiamy znowu do q
2=t
q
2=9 lub q
2=
19
|q|=3 lub |q|=
13
stąd q
1 = −3; q
2 =3; q
3=−
13; q
4=
13
7 mar 21:34
bezradny: | | q2 | | 9 | |
czyli zostanie |
| = |
| tak? |
| | 1+q2 | | 73 | |
7 mar 21:34
bezradny: Dziękuję bardzo
7 mar 21:35
bezradny: jestem Ci bardzo wdzięczny
7 mar 21:35