matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
emi:
4x
4
−x
3
−12x+3 = 0 nie wychodzi mi
kto pomoże?
7 mar 19:55
m:
najpierw pogrupuj 4x
4
−12x−x
3
+3=0 4x(x
3
−3)−(x
3
−3)=0 (4x−1)(x
3
−3)=0 4x−1=0 lub x
3
−3=0 x=
1
4
lub x=
3
√
3
7 mar 20:00