log
klawiatura: | | 3√100 | |
Liczba log |
| jest równa ? |
| | 0,1*√10 | |
jak to rozwiązać? prosiłbym tak krok po kroku bo jestem strasznym głąbem z maty..
7 mar 19:37
m: najpierw trzeba sprowadzić podstawę logarytmu do najprostszej postaci, więc:
3√100:√0,1 = 100 do 13 : 0,1 do 12 = 10 do 23 : 10 do −12 =
= 10 do 223
z własnosci logarytmu "wyrzucamy" potęgę przed logarytm i wychodzi nam 223
7 mar 19:55
kachamacha: | | 10013 | | 102/3 | | 7 | |
log |
| =log |
| =log107/6= |
| |
| | 10−1*1012 | | 10−1/2 | | 6 | |
7 mar 19:57
m: tak, sory, błąd, duzo ich dziś robię
7 mar 20:47