Oblicz Ppc i objętość graniastosłupa
Julka: 1. Graniastosłup o podstawie prostokąta o dł 6 i 8cm, przekątna graniastosłupa tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
2. W graniastosłupie o podstawie trójkąta równobocznego, przekątna ściany bocznej ma 15cm i
tworzy z krawędzią podstawy kąt 30 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej.
Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC! Pozdrawiam
7 mar 19:25
Tragos:

coś jaśniej?
7 mar 19:31
dero2005:

1)
d =
√82+62 =
√64+36 =
√100 = 10
hd = tg 60
o =
√3
h = d
√3 = 10
√3
V = 8*6*h = 8*6*10
√3 = 480
√3 cm
3
P
c = 2(8*6+8*h+6*h) = 2(8*6+8*10
√3+6*10
√3) = 2(48+140
√3) = 96 + 280
√3 cm
2
7 mar 19:35
Tragos: c − przekątna podstawy (u mnie zaznaczona na pomarańczowo)
α = 60
0
z tw. Pitagorasa
8
2 + 6
2 = c
2
c = 10
H = c*tgα
H = 10*tg60
0 = 10
√3
P
p = 8*6 = 48
V = P
pH
P
c = 2P
p + 2*6*H + 2*8*H
7 mar 19:35
zad: Tragos umies zmzoe fizyke

?
7 mar 19:36
Julka: dziękuję
7 mar 19:39
Tragos:

α = 30
0
H = 7,5
a i H masz, więc wystarczy już tylko podstawić do wzorów na objętość i pole powierzchni
całkowitej
7 mar 19:42
Julka: Tragos jesteś super.
7 mar 19:52
dero2005:

Zad 2)
d = 15 cm
hd = sin 30
o =
12
h15 =
12
h = 7
12
a =
√d2 − h2 =
√152 − (152)2 =
√225 − 2254 =
15√32
h
p =
a√32 =
754
V = P
p*h =
16875*√332
P
c = 2*P
p + 3*a*h = .............
7 mar 19:55