Zadanie
Aga: Witam,możecie mi pomóc z tym zadaniem? Rzucamy czterokrotnie moneta.Oblicz prawdopodobieństwo,
ze reszka zostanie wyrzucona więcej razy niż orzeł.
7 mar 19:18
Aga: Nikt nie potrafi pomóc?
7 mar 19:41
uhu: Ω={{a,b,c,d} a,b,c,d ∊ {1,2}}
moc Ω= V24
7 mar 19:50
Aga: można jaśniej?
7 mar 19:56
7 mar 19:56
uhu: a,b,c,d w Ω to wyniki kolejnych rzutów, wyniki które należą do 1,2 czyli orzeł i reszka. Zobacz
może być tak: pierwszy rzut − orzeł (a=1), drugi rzut − orzeł (b=1), trzeci − reszka (c=2),
czwarty − orzeł (d=1), orzeł to 1, reszka to 2 (lub odwrotnie to nie ma znaczenia). Z tego
przykładu widać że występują powtórzenia więc są to wariacje z powtórzeniami
7 mar 20:01
Aga: Ok,liczę z wariacji z powtórzeniami i wychodzi 16 czyli jest to mocΩ.
Nie bardzo wiem jak obliczyć moc A
7 mar 20:07
uhu: "Oblicz prawdopodobieństwo, ze reszka zostanie wyrzucona więcej razy niż orzeł." czyli
zostanie wyrzucona 4 razy lub (czyli "+") 3 razy
7 mar 20:16
uhu: a kombinacje ponieważ wybieramy 1 z 2 możliwości (wybieramy reszke) i dopasowujemy (czyli
mnożenie) do niej 3 reszki
7 mar 20:19
Aga: A następujące "wyrzuty " to spełniają ; (RRRR),(RRRO),(RROR),(ORRR),(RORR)
Czyli 5/16
Zgadza się? Pominęłam coś?
7 mar 20:24
uhu: 5/24 bo w moc A jest jeszcze plus zobacz
7 mar 20:32
uhu: sory dobrze mówisz zaćmiło mnie ^^
7 mar 20:34
Aga: W takim razie dzięki za cierpliwość i za wytłumaczenie.Pozdrawiam
7 mar 20:44
uhu: spoko
7 mar 20:45