;)
Kacper18: (DLA NAPRAWDĘ DOBRYCH) Rozważamy wszystkie prostopadłościany w których stosunek długości
krawędzi podstawy wynosi 3:1 a suma długości wszystkich krawędzi jest równa 32dm. Wyznacz
wymiary tego tego prostopadłościanu którego pole powierzchni całkowitej jest największe
7 mar 18:54
Kacper18: Przynajmniej jakaś podpowiedz...
7 mar 18:56
Tragos:

2(3x + 3x + x + x) + 4H = 32
2 * 8x + 4H = 32
16x+ 4H = 32 /:4
4x + H = 8
H = 8 − 4x
P
c = 2*3x*x + 2xH + 2*3x*H
w miejsce H w P
c wstaw H = 8 − 4x
i potraktuj jako funkcję

P(x) = ........
7 mar 19:04
Kacper18: a mógł by mi ktoś jeszcze podpowiedzi czy tu mam użyć delty i x1 ix2?
8 mar 20:12
Ajtek: Tak

.
8 mar 20:36
Kacper18: a w jaki sposób mam wykorzysta x1 i x2?
10 mar 19:26