Pomocy....
madzia_scgw: Jeśli m,n,p,q są liczbami rzeczywistymi i f(x)=mx+n oraz g(x)=px+q, wówczas równanie
f(g(x)) ma rozwiązanie
A) dla dowolnych liczb m,n,p,q
B) wtedy i tylko wtedy, gdy m=p i n=q
C) wtedy i tylko wtedy, gdy mq-np=0
D) wtedy i tylko wtedy, gdy n(1-p)-q(1-m)=0
E)wtedy i tylko wtedy,gdy (1-n)(1-p)-(1-m)(1-q)=0
11 lut 11:46
b.: równanie f(g(x))=0?
bo równania nie napisałaś...
f(g(x)) = f(px+q) = m*(px+q) + n = mpx + (mq+n)
czyli f(g(x)) jest znowu funkcją liniową...
11 lut 12:26
madzia_scgw: równanie f(g(x))=g(f(x))
11 lut 12:35
b.: no to wylicz jeszcze g(f(x)) podobnie jak f(g(x))
i zobacz, kiedy to równanie będzie miało rozwiązanie
dasz radę!
napisz w razie problemów
11 lut 12:51