Zadania z matury próbnrj
Łukasz: Zad20
Liczba wszystkich sposobów utworzenia nieparzystych liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach ze
zbioru {0,1,2,3,4} jest równa:
Zad18
W ciągu geometrycznym (bn) wyraz b8 jest równy 2√2, zaś iloraz tego ciągu ma wartość 6√2.
Wobec tego:
b1=
Zad19
Przekątna sześcianu ma długość 2√6. Objętość tego sześcianu wynosi:
Zad4
Liczba 8log210 jest równa:
7 mar 18:33
Tragos: przekątna sześcianu
d = a√3
2√6 = a√3
a = 2√2
V = a*a*a = a3 = (2√2)3 = 16√2
7 mar 18:44
Tragos: 8log210 = 23log210 = 2log2103 = 103 = 1000
7 mar 18:45
Tragos: b8 = 2√2
b8 = b1 * q7
q = 6√2
7 mar 18:46