pole i obwód rombu
mamba: kąt rozwarty rombu ma miare 120 stopni., a krótsza przekątna tego rombu ma długość 10√2. Oblicz
pole i obwód rombu.
7 mar 18:15
Tragos:

z tw. cos.
d = 10
√2
(10
√2)
2 = a
2 + a
2 − 2a
2cos120
0
7 mar 18:17
Tragos: aj czekaj, bo mi sie coś walnęło przecież nie tu jest 120
7 mar 18:18
Tragos: tam gdzie zaznaczyłem 120 to jest 60, dalej ta sama filozofia
7 mar 18:19
mamba: (10√2)2 = a2 + a2 − 2a2cos1200 nie rozumiem skąd to się wzięło
7 mar 18:36
ancymon: tw. cosinusow...
7 mar 18:39
mamba: z tego co wiem to trygonometria to jest np sinα=a/b
7 mar 18:41
7 mar 18:48
Cozy:

Ej, a to przypadkiem nie jest tak, że przekątna jest dwusieczną kąta i dzieli romb na dwa
trójkąty równoboczne? (120:2=60)
I wtedy a=d Ob= 40
√2
(f/2)
2+(d/2)
2=d
2
f=10
√6
P=10
√6*10
√2/2=100
√3 (j)
2
7 mar 19:00