pomocy bo na sprawdzian.
ziutka: rozwiąż równanie:
i w tym trzeeba jeszcze dziedzine określić
7 mar 18:02
ziutka: | | x | | 2x | |
i jeszcze |
| = |
| . prosze o pomoc |
| | x+2 | | x−2 | |
7 mar 18:05
:P: ok, najważniejsze zebyś zrozumiała
−−−−−> dziedzina:
w mianowniku (na spodzie pierwiastka)nie może być 0. Tak jest
więc 9−5x ≠ =
5x≠9
x≠9]{5} czyli x≠1u{45
czyli Dzidzina to wszystkie liczby oprócz 145
D: x∊R − {145} (x należy do wszystkich liczb rzeczywistych z wyjątkiem 145)
−−−−> rozwiązanie równania
dzielimy to po ukosie czyli
(3x − 1)*2 = (9 − 5x)*1
po prostu to co na górze po 1 stronie z tym co na dole po drugiej stronie
i mamy
6x − 2 = 9 − 5x
11x = 11
x = 1
ustalilismy, że (x należy do wszystkich liczb rzeczywistych z wyjątkiem 145) czyli x=1
może być. OK
ODP: x=1
7 mar 18:10
Tragos: dziedzina:
mianownik różny od 0
D:
9 − 5x ≠ 0
5x ≠ 9
aby to rozwiązać, przenieś wszystko na jedną stronę, potem sprowadź całość do wspólnego
mianownika i porównaj do 0, czyli licznik musi być równy 0
7 mar 18:10
ziutka: ok wiem o co chodiz a to 2? ;>
7 mar 18:12
:P: −−−−−−> Dziedzina
x+2≠0 i x−2≠0 tak samo jak we wcześniejszym zadaniu
czyli x≠−2 oraz x≠2
D: x∊R − {−2,2} Do dziedziny należą wszystkie liczby rzeczywiste z wyjątkiem −2 i 2
−−−−> rozwiązanie
w 2 tak samo na ukos:
x*(x−2) = 2x * (x+2)
x2 − 2x = 2x2 + 4x
przenosimy wszystko na jedną strone
x2 + 6x = 0
x (x+6) = 0 <−−−−− wyłączamy przed nawias "x"
i mamy
x=0 bo jest samo przed nawiasem
x+6=0 czyli x = −6
ustaliliśmy, że
D: x∊R − {−2,2}, czyli 0 i −6 mogą być
ODP: x = 0 ∨ x= −6
7 mar 18:16
ziutka: ok. dzięki. bo ja sie pomyliłam i chicałam delte lcizyć i sie pogubiłam bo mi na minusie
wyszło. a mam takie cos jeszcze i rozwiazuje i nie wiem czy dobrze
| x+3 | | x2 | | x2 | |
| * |
| i mi wyszło |
|
|
| 3x | | x2−9 | | 3x2−9x | |
| 4 | | 3 | |
| + |
| i tego nie zrobiłam na razie. |
| x+2 | | x−1 | |
7 mar 18:23