Twierdzenie Pitagorasa
Paula: zad.1 W trójkącie prostokątnym ABC przeciwprostokątna AB ma długość 3 dm.Długości
przyprostokątnych pozostają w stosunku 3:4.Oblicz obwód tego trójkąta.
zad.2 Obwód trójkąta prostokątnego jest równy 10 cm,a dwa jego krótsze boki pozostają w
stosunku 8:15.Wyznacz długości boków tego trójkąta.
7 mar 17:48
Tragos:

skorzystaj z tw. Pitagorasa i oblicz x
obwód to już wiadomo: 3x + 4x + 3
7 mar 17:51
Tragos: drugie podobnie
7 mar 17:52
Paula: A może mi to ktoś rozwiązać bo dopiero dziś to zaczęłam a już tako prace zadają
7 mar 17:54
Paula: ?
7 mar 17:59
Tragos: (3x)
2 + (4x)
2 = 3
2
9
2 + 16x
2 = 9
25x
2 = 9
| | 3 | | 21 | | 15 | | 36 | | 1 | |
Obwód = 3x + 4x + 3 = 7x + 3 = 7* |
| + 3 = |
| + |
| = |
| = 7 |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
7 mar 18:02
Paula: a 2 jak ?
7 mar 18:06
Tragos:

{ a + b + c = 10
{ a
2 + b
2 = c
2
układ równań z trzema niewiadomymi, rozwiąż i zrobione
7 mar 18:07
Paula: yy ja miałam z jedną niewiadomą,ja to się oblicza ?
7 mar 18:14
Paula: ?
7 mar 18:18
Paula: ?
7 mar 18:35
Paula: Proszę
7 mar 18:52
Paula: Jak to obliczyć
7 mar 19:09
Paula:
7 mar 19:22