zapisz wzór funkcji
jagoda.r.: Znów potrzebuję pomocy

Zapisz wzór funkcji f(x)= |3x−12| − |x+2| bez symbolu wartości bezwzględnej, jeśli wiadomo, że
dziedziną tej funkcji jest przedział (−2,4)
7 mar 17:37
Tragos: biorą dowolną liczbę z przedziału (−2, 4).
np. 0
potem podstawiam to za x do wyrażeń w modułach (wartości bezwzględnej)
3x − 12
0 − 12 = −12 < 0 ⇒ zatem tutaj przy opuszczaniu modułu zmienimy znak
x + 2
0 + 2 = 2 > 0 ⇒ zatem tutaj przy opuszczaniu modułu nie zmieniamy znaku
f(x) = −(3x − 12) − (x + 2) = −3x + 12 − x − 2 = −4x + 10
7 mar 17:45
jagoda.r.: Dzięki wielkie za pomoc
7 mar 17:52