:)prosze bardzo o pomoc
martunia1991: zad.8 w ciagu geom a1=3 a4=24 oblicz iloraz ciagu
zad.9w ciagu geom.a1=32 a4= −4 oblicz iloraz ciagu
zad.10trzeci wyraz ciagu goem jest równy 4 czwarty wyraz (−2).oblicz pierwszy wyraz podaj wzór
ciagu
zad.11 trzeci wyraz ciegu geom.jest równy 4 a piaty 1.oblicz a1 i podaj wzor na ogolny wyraz
ciagu
7 mar 17:24
dero2005:
Zad8)
a
n = a
1*q
n−1
q
3 = 8
q
3 = 2
3
q = 2
7 mar 17:58
dero2005:
zad9)
| | −4 | |
q3 = |
| = −18 = (−12)3
|
| | 32 | |
q = −
12
7 mar 18:02
dero2005:
zad 10)
an = 16*(−12)n−1
7 mar 18:12
dero2005:
zad 11)
| ⎧ | a3 = a1*q3−1 | |
| ⎩ | a5 = a1*q5−1 |
|
1 = 4*q
2
q
2 =
14
q =
12
an = 16*(12)n−1
7 mar 18:23