matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc:) i onliczenia dokladne:)
marteczka:
zad.1 Dla n=1,2,3.. ciąg (an)jest określony wzorem an=(−1)do potegi n. (3n) wtedy
zad.2 liczba x−1,4,8 tworza ciąg arytmetyczny. x=? zad.3 liczby 1,3,x−11 tworza ciag arytmetyczny x=?
7 mar 17:13
dero2005:
zad2)
a
n−1
+ a
n+1
a
1
= x−1 a
n
=
2
a
2
= 4 a
3
= 8 x−1 + 8 = 2*4 x − 1 + 8 − 8 = 0 x = 1
7 mar 18:39
dero2005:
zad 3) a
1
= 1 a
2
= 3 a
3
= x−11 a
1
+ a
3
= 2* a
2
1 + x − 11 = 2* 3 1 + x − 11 − 6 = 0 x − 16 = 0 x = 16
7 mar 18:42