ciągi
Kamo: prosze o pomoc

1. 3 liczby tworzą ciąg arytmetyczny tworzą ciag o sumie15. zmniejszając środkową 0 2
otrzymamy ciąg geometryczny, poszukaj tych liczb

2. oblicz długość boków trójkąta, jesli wiemy z e tworzą ciąg arytmetyczny i pole
trójkąta wynosi 300

3. wyznacz ciag geometryczny mając dane S13=65 i a4=8
11 lut 09:09
mmmm: zad1: a1, a2, a3 liczby rozwiązujemy ukąłd równań:
a1+a2+a3=15
a2-a1=a3-a2
(a2-2)/a1=a3/(a2-2)
......
po takim rozwiązaniu otrzymamy ze są to liczb{a1,a2,a3}= :{1,5,9} lub {9,5,1}
11 lut 10:41