hhhh
malami: pomocy!
sprawdz czy istnieje liczba a dla ktorej wielomiany W(x) i P(x) sa rowne, jesli:
W(x)=(x3 −2a)(x3+2a)−6x
P(x)=x9+3ax−16
wyznacz wspolczynniki a,b, tak aby W(x)*F(x)=H(x), jesli
a) W(x)= x2 +3x+2 F(x)=ax+b H(x)=2x3 +3x2 −5x −6
7 mar 16:33
jo: 1. Dwa wielomiany sa równe gdy współczynniki przy odpowiednich potęgach są równe:
W(x) = x9 − 6x − 4a2
P(x) = x9 + 3ax −16
czyli −6 = 3a
−4a2 = −16 'wspólnym rozwiązaniem' jest a=−2
7 mar 16:48
jo: 2. Rozwiązaniem są a=2, b=−3
7 mar 16:52
malami: jak obliczyc w 2?
7 mar 16:53
jo: Podstaw konkretne wielomiany pod W(x)*F(x)=H(x). Wymnóż i zredukuj dwa wielomiany po lewej
stronie a następnie porównaj odpowiednie współczynniki z lewej strony równania ze
współczynnikami z prawej strony równania.
7 mar 17:04
jo: Zapisz tutaj może wielomian który wyjdzie po wymnożeniu (ten z lewej strony), zredukowaniu
wyrazów podobnych i ułożony od najwyższej potęgi x do najniższej...
7 mar 17:06
malami: mam ax3 +bx2+3x2+3xb+2ax+2b=2x3+3x2−5x−6
7 mar 17:17
jo: W trzecim składniku zgubiłaś a, więc powinno być 3ax2 a reszta dobrze.
Teraz trzeba porównać a do tego będzie potrzebna taka postać wielomianu po lewej:
ax3 + (b+3a)x2 + (3b+2a)x +2b = 2x3 + 3x2 − 5x − 6
Na koniec stwórz i rozwiąż układ równań złożony z przyrównanych odpowiednich współczynników.
Wypisz to sprawdzę.
7 mar 17:26
malami: kurde.. nie rozumiem...
7 mar 17:30
jo: To co jest przy x3 z lewej strony przyrównaj do współczynnika przy x3 z prawej strony itd.
czyli
a=2
b+3a=3
3b+2a=−5
2b=−6
Rozwiąż ten układ równań. Widac że jest więcej równań niż niewiadomych ale trzeba sprawdzić
wszystkie.
7 mar 17:35
malami: juz wiem. dzieki.; ) mam jeszcze kilka zadan... ktorych tez nie rozumiem ;<
7 mar 17:48