wymiary basenu
Domii: basen w kształcie prostopadłościanu ma mieć pojemność 36 m
3. Jego dno jest prostokątem,
ktorego stosunek długości boków wynosi 2. Dno basenu i jego ściany chcemy wyłożyć kafelkami.
jakie powinny być wymiary basenu, aby zużyć najmniej kafelków

pomóżcie

7 mar 15:45
:P:

spróbujmy tak
jeżeli podstawa ma 3 m i 6m P
p = 18 i wtedy H=2
V = P
p * H
wtedy P
p = 18 i Pole boczne = 2*3*2 + 2*6*2 = 12+24 = 36 [cm
2]
jeżeli podstawa ma 2 i 4 to P
p = 8
H =
VPp = 4,5
wtedy P
p = 2*2*4,5 + 2*4*4,5 = 18+36 = 54[cm
2]
czyli widzimy, że jeśli wysokość jest większa to trzeba więcej [cm
2] czyli więcej kafelków
i teraz pytanie jak małe może być H
V = a*2a * H = 2a
2*H = 36
2a
2 + 2*a*H + 2*2a*H = 2a
2 + 2aH (1+2) = 2a
2 + 6aH i to musi być najmniejsze
z 1 wynika ze 2a
2 =
36H
podstawmy
36H + 6aH /*H
36 + 6aH
2
a
2*H = 18
a
2 =
18H
a =
√18H
36 + 6
√18H*H
2 <−−− i ta liczba musi być jak najmniejsza
36 zawsze będzie 36 wszystko tyylko zależy od H
niewiem teraz może sprubujmy podstawić coś za H i wywnioskujemy
7 mar 16:16
:P: ej sorka to jest źle nie pisz tego ^^
7 mar 16:20
Domii: oo

masz moze iny pomysł na to
7 mar 16:55
:P: V = a*2a*H = 2a2H = 26
2a2 + 2aH + 4aH = 2a2 + 6aH
z 1 wynika
2a2 = 36H
a = √18H
36H + 6√18HH
i sprubuj sobie teraz wyliczyć, np. dla H=1, H=1,5, H=2, H=3
ja mam takie wyniki
dla H = 1 to 36H + 6√18HH ≈ 61
dla H = 2 to 36H + 6√18HH = 54
dla H = 3 to 36H + 6√18HH ≈ 56
dla H = 4 to 36H + 6√18HH ≈ 59,91
i z tego by wynikało, że dla H = 2 jest najmniejsze Pole podstawy + Pole Boczne
spróbuj sobie jeszcze może dla H = 2,5 i H = 1,5 żeby sprawdzić, żeby to było po prostu
udowodnione.
wtedy H = 2, a=3 b=6
7 mar 17:51
:P: w tym poście wyżej jest wszystko, tylko tam w pierwszej linijce ma być 36, a nie 26
H − wysokość
a − jeden bok
2a − drugi bok
sprubuj sobie przeanalizować, jak nie rozumiesz to pytaj.
Pierwsze wyznaczam wzór na Objętość:
V = Pole podstawy * Wysokość
Pole Podstawy (prostokąt) = jeden bok * drugi bok
V = a*2a*H = 2a2H
Teraz wyznaczam Pole tego co chce obłożyć płytkami, czyli
P = pole podstawy + pole 4 ścian bocznych basenu (z tym ze 2 są inne, a 2 inne)patrz rysunek
P = a*2a + 2*pole ściany 1 + 2*pole sciany 2
pole ściany 1 = a*H (bo to też prostokąt) i pole sciany 2 = 2a*H
P = 2a2 + 2*a*H + 2*2a*H
P = 2a2 + 2aH + 4aH
P = 2a2 + 6aH
i mamy te 2 wzory:
V = 2a2H
P = 2a2 + 6aH
z wzoru V wyznaczamy 2a2 i a tak jak w poprzednim poście
i podstawiamy do wzoru na P
P = 36H + 6√1818H
no i podstawiamy sobie za H i pomału liczymy na kalkulatorze, wiadomo całe liczby nam nie
wyjdą, więc zaokrąglamy
7 mar 18:00
Domii: dzięki
7 mar 18:30
Domii: | | 36 | |
a mam pyt.jeszcze, skąd się wzielo to ze Pp= |
| |
| | H | |
7 mar 19:09
:P: Objętość = Pole podstawy * Wysokość
V = Pp * H
i mamy
36 = Pp * H / dzielimy przez H
Pp = 36H
8 mar 17:49