wyznacz miejsca zerowe
laguna09: Help! Jutro poprawiam klasówkę

Mam problem z zadaniem:
Wyznacz miejsca zerowe funkcji f określonej wzorem:
(to jest układ równań

)
−2x+1 , gdy x∊ (−
∞,0>
f(x)= −
13x+1 , gdy x∊ (0,3>
x+1 , gdy x∊ <4,+
∞)
7 mar 15:30
:P: siemanko.
miejsce zerowe jest wtedy kiedy f(x) = 0
mamy −2x + 1 = 0
2x = 1
x = 12 funkcja ta MIAŁABY, ale nie ma miejsca zerowego dla x = 12, lecz zauważ ze dla
takiego wzoru x∊(−∞, 0> a 12 >0 czyli tutaj miejsca zerowego nie ma.
−13x + 1 =
1 = 13x
x = 3 dla x = 3 o i tutaj x∊(0, 3>, 3 wchodzi w dziedzinę tej funkcji czyli tutaj mamy Mo =
miejsce zerowe = 3
x+1 = 0
x = −1 tutaj x∊ <4, +∞) czyli też nie ma miejsca zerowego.
Czyli miejscem zerowym funkcji jest 3.
sprónuj sobie narysować funkcje, wtedy będzie to widoczne, gdzie jest miejsce zerowe, jak nie
wiesz jak to napisz
7 mar 15:44
7 mar 15:49
7 mar 15:56