..
zadanko: 1.W stałym polu magnetycznym o natężeniu H =4 . 104A/m umieszczono płaski sztywny przewód
ograniczający powierzchnię S = 15 cm2. Kierunek pola jest prostopadły do płaszczyzny obwodu.
Opór elektryczny obwodu wynosi 3 Ω . Podczas znikania pola w obwodzie płynie prąd stały o
natężeniu 5 . 10−6 A. Oblicz czas znikania pola magnetycznego.
2. Elektron porusza się po okręgu o promieniu 1 cm w płaszczyźnie prostopadłej do linii sił
jednorodnego pola magnetycznego o indukcji B = 4,1 . 10 −4 T. Oblicz długość fali de Broglie’a
tego elektronu.
7 mar 14:01