Oblicz macierz dowolna metoda.
ela: mam takie zadanianie na macierze
2x+y=0
x−y+z=0
2y−z=0
jak biore metoda podstawiania sila rzeczy wychodzi po 0.
jak prawidlowo ma byc to roziwzane?
7 mar 13:18
ela:
7 mar 14:24
ICSP: To ma byc z macierzy czy może być zwykłe metody?
7 mar 15:08
ela: polecenie oblicz macierz.
7 mar 15:10
ICSP: Jeszcze macierzy nie miałem ale mi to bardziej na układ równań wygląda. Oczywiście potrafie
metodę wyznacznikową i eliminację gaussa.
7 mar 15:11
ICSP: ale tak na oko to
x = 0
y = 0
z = 0
7 mar 15:13
jo: Zapis macierzowy tego układu:
| 2 1 0 | | x | = | 0 |
| 1 −1 1 | * | y | = | 0 |
| 0 2 −1 | | z | = | 0 |
7 mar 15:41
ela: ale moze byc to zadanie podchwytliwe
7 mar 16:02