granica ciagu i granica funkcji
Kasia: Potrzebuję pomocy przy dwóch zadaniach
1. oblicz granicę funkcji
lim
| | √5−x2 − 2 | |
x dążące do 1 |
| |
| | x3 − 1 | |
| | √5−x2 − 2 * √5−x2 + 2 | |
wiem, że powinno być |
| i nie wiem |
| | (x−1)(x2+x+1)(√5−x2 + 2) | |
co dalej
2. obliczyć granicę ciągu
| | | |
wiem, że powinnam zrobić 7 ( |
| ) 2n i też nie wiem jak dalej. |
| | n | |
7 mar 13:00
ipla: masz rozszerzoną matematykę Kasiu?
7 mar 13:02
Kasia: nie. to zadania ze studiów. na ćwiczeniach takich nie robiliśmy a na egzaminie dali i nie wiem
co robić

nigdzie na necie podobnych przykładów nie widzę
7 mar 13:33
supersledz: moim zdaniem w pierszym przykladzie powinnac wylaczyc najwyzsza potege x3,
7 mar 13:36
supersledz: albo nie, bo masz x dozace do 1, tak wiec probujesz podstawic 1 za kazde x, jezlei wychodzi po
0, wtedy korzystasz ze wzoru De Lopa (cos tam) oznaczany literka H wterdy odzielnie z
mianownika i licznika obliczasz pochodna.
7 mar 13:38
Kasia: supersledz mógłbyś pokazać jak?
7 mar 13:39
supersledz: podstawiasz za x=1, czyli w liczniku
√5−x2−2 = chodzi ze
√5−1−2 a to sie rowna 0
nastepnie mianownik x
3−1 wychodzi 1−1=0
wtedy korzystamy z reguly de l'Hospitala

odzielnie z mianownika i licznika obliczamy pochodne a to juz proste
7 mar 13:47
Kasia: w mianowniku 3x2 to wiem, a w liczniku?
7 mar 13:51
Kasia: w mianowniku 3x2 to wiem, a w liczniku?
7 mar 13:52
supersledz: zanim to zrobilas i przeszlas do pochodnych sprobuj wyciagnac x3 bo to najwyzsza potega, po
tem zabierz sie za pochodne
7 mar 13:57
supersledz: i x
3 tobie sie skorci
7 mar 13:59
zad: (1+3/7n)2n
7 mar 14:02
Kasia: | | √5−x2 − 2 | |
lim x do 1 = |
| nie rozumiem  |
| | | |
7 mar 14:02
zad: 1+3/7n)7n−5n
7 mar 14:02
Kasia: zad: czyli to co napisałeś o 14.02 to całe rozwiązanie zadania, tak? już nie trzeba żadnej 7
przed nawiasem czy coś? tak jak napisałeś wygląda granica ciągu już?
7 mar 14:06
Kasia: zad: czyli to co napisałeś o 14.02 to całe rozwiązanie zadania, tak? już nie trzeba żadnej 7
przed nawiasem czy coś? tak jak napisałeś wygląda granica ciągu już?
7 mar 14:06
zad: nieee musisz doprowadzic to do podstawy log.naturalnego(e)
7 mar 14:08
Kasia: zad: a możesz napisać jak? myśmy takich rzeczy nie robili

a na egzamie dali
7 mar 14:09
zad: jak moglisice nie robic takiej granicy?
7 mar 14:10
zad: a zle napisalam w ogole to
7 mar 14:12
zad: doprowadzasz to do takiego czegoslim(1+1u)u=e
7 mar 14:13
7 mar 14:21
Kasia: zad: normalnie, nie robiliśmy. mieliśmy normalne liczby a nie jakieś "e"
| | 3 | |
czyli powinno być 7*(1 + |
| )2n ? |
| | n | |
7 mar 14:28