Bardzo proszę o pomoc
Monika: a)Narysuj wykres funkcji y=3x a następnie przesuń go wzdłuz osi y o 3 jednostki w górę oraz
wzdłuż osi x o 4 jednostki w prawo.Napisz wzór funkcji której wykres powstał po
przesunięciu.Sporządz odpowiedni rysunek. b)Wyznacz trójmian kwadratowy wiedząc że
jego wykres przechodzi przez punkty (0;1) i (1;−2) oraz że dla x =1 osiąga swoją najmniejsza
wartość.Narysuj wykres tej funkcji.
7 mar 11:06
Kalhiri: a) f(x) = 3x
g(x) to funkcja powstała przez translację funkcji f(x) o wektor [4,3]
g(x) = 3(x−4) + 3 = 3x − 9
* wykresy narysuj za pomocą tabelki.
7 mar 11:24
Kalhiri: b) skorzystaj ze wzoru ogólnego funkcji kwadratowej y = ax2 + bx + c
podstaw punkty (0;1) i (1;−2) do powyższego wzoru i rozwiąż układ równań.
Funkcja dla x =1 osiąga swoją najmniejsza wartość − jest to zatem wierzchołek paraboli wyrażony
wzorem − b2a − skorzystaj z niego.
−−−
Mam nadzieję, że wyjaśniłam.
Pozdrawiam, K.
7 mar 11:28
Monika: Bardzo dziękuje za pomoc

!
8 mar 09:03