planimetria
sk:

Trójkąt ABC jest wpisany w okrąg o środku O, oblicz miary kątów wewnętrznych trójkąta KLM,
utworzonego przez punkty przecięcia się stycznych do okręgu poprowadzonych w punktach A,B i C.
na czerwono podane są katy przy każdym z wierzchołków
7 mar 10:50
sk: re
7 mar 19:21
sk: asd
7 mar 21:59
sk: odswiezam
8 mar 17:30
sk: i znowu...
9 mar 18:16
sk: trudne to jest..
9 mar 21:39
ICSP: kąt MBC = kątowi BAC
kąt MAC = kątowi CBA
9 mar 21:43
sk: z jakich własności to jest?
11 mar 18:08
Oycho: Z tw. o kącie wpisanym i dopisanym:
miara kąta LCB = 1/2 miary kąta BOC
miara kąta LBC = 1/2 miary kąta BOC
stąd LCB = LBC → ozn. α
miara kąta KCA = 1/2 miary kąta AOC
miara kąta KAC = 1/2 miary kąta AOC
sta KCA = KAC → ozn. β
|AO| = |OB| gdyż są to promienie; stąd:
miara kąta ABO = miara kąta BAO → ozn. γ
Jako, że promień okręgu poprowadzony do punktu styczności okręgu z prostą tworzy z tą prostą
kąt prosty:
α+40+γ=90
α+γ=50 (1)
β+30+γ=90
β+γ=60 (2)
w trójkącie AOB:
180−2γ=2α+2β
90−α−β=γ (3)
Podstawiam γ do równań 1 i 2
α+90−α−β=50
β+90−α−β=60
β=40
α=30
w trójkacie LCB:
miara kąta CLB = 180−60=120
w trójkacie KCA:
miara kąta AKC=180−80=100
stąd: miara kąta MKL = 80
miara kąta MLK = 60
więc KML = 40
Miary kątów wewnętrznych to: 80, 60, 40
11 kwi 20:16