matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
abcd:
wykonaj dzialania:
x−4
x+4
−
x+4
x−4
7 mar 01:24
ANIA:
(x−4)(x−4)
x
2
+16−8x
x
2
−8x+16
=
=
(x+4)−(x−4)
x+4−x+4
16
Obliczamy deltę licznika △=64−64=o
−8
x=−
=4
2
zatem
4
1
=
=0.25
16
4
7 mar 02:11
ANIA:
Licznik z mianownikiem musi być odwrotnie czyli rozwiązanie będzie
16
= 4
4
Przepraszam, z rozpędu się zagapiłam
7 mar 02:23