komentator OWMH: Rozwiązanie:
n
| | | |
postać: (a+b)8 = ∑ | a8−i bi ; nazywamy dwumian Newtona
|
| | |
0
Dwumian Newtona jest wielomianem symetrycznym i jednorodnym
| | | |
(i+1)− tego wyraz wielomianu Newtona to | a8−i bi
|
| | |
| | | |
a | jest jego współczynnikiem Newtona
|
| | |
symetrycznym − to znaczy że wartości współczynników brzegowych równe
oddalonych od wyraz środkowy (wyrazy środkowych) wielomianu mają taką samą wartość
jednorodnym − oznacza że każdy wyraz tego wielomianu jest wyrażeniem algebraicznym n−tego
| | | |
: | a8−i bi (to jest i−tego wyraz wielomianu Newtona)
|
| | |
8
0
| | | | | | | | | |
(a+b)8 = | a8−0b0 + | a8−1b1 +.. + | a8−7b7 + | a8−8b8 |
| | | | | |
| | | | | | | | | |
(a+b)8 = | a8+ | a7b +.. + | ab7 + | b8
|
| | | | | |
| | | |
= n!/ [(n−i)! i!] ⇔ | = n(n−1)(n−2) ...(n−i+1) / i!
|
| | |
wiadomo ze n! = n(n−1)(n−2) ...3.2.1; Również n!= n. [(n−1)!]=(n−1)! n; uwaga 0!=1
stąd mamy:
| |
= n(n−1)(n−2) ...(n−i+1) / i! dla i≠0
|
| |
| | | | | | | |
np. | = 8!/ [8! o!] =1 ; | = 8!/ [0! 8!] =1 ; | = n!/ [1! (n−1)!] =n ;
|
| | | | |
a więc : podstawiając a =1; b = x
| | | | | |
(1+x)8 =18+ | 17 . x +.. + | 1. x7 + x8
|
| | | |
(1+x)
8 =1+ (8/1!).x + (8.7./2!) x
2 + ...+8.7.6 . 5 .4 .3/ 6! x
7 +8 x
7 + x
8
(1+x)
8 =1+(8/1!).x +(8.7/2!).x
2+ ...+8.7.6.5.4.3.(2.1) / (6!.2 ).x
7 +8.x
7+x
8
(1+x)
8 =1+8.x +23.x
2+ ...+23.x
7 +8.x
7+x
8
odp. (1+x)
8 =1+8.x+28. x
2+56.x
3+70.x
4+56.x
5+28.x
6+8.x
7+x
8
Uwaga: OBLICZENIA WSPÓŁCZYNNIKÓW NEWTONA.
1.− Sposób:
Zeby nie tracić dużo czasu na obliczenie tych współczynników to zwracamy
uwagę na to że wielomian jest symetryczne i że ma n+1 wyrazów liczymy od
od 1−szego współczynnika (i=1) do środkowego to tutaj znaczy do
i = (n/2) bo n parzystą (tzn. 5 pierwszych wyrazów ); a jeśli n nieparzystą do i = (n+1)/2
Współczynniki Newtona tutaj obliczenia będą:
2.− Sposób : UŻYWAJĄC TROJKĄTA PASCALA. (jego budowa)
Mam nadzieję że pomogłem.