mariusz: pewien pan spłacil dług w wysokosci 9450zl w pietnastu ratach, z ktorych każda kolejna
byla mniejszcze od poprzedniej o 40 zł. ile wynosiła pierwsza a ile ostatnia rata?
jak to tak ladnie zapisac?
27 mar 17:43
Robin: TAK ŁADNIE TO CHYBA TAK O

masz tutaj ciąg arytmetyczny malejący: gdzie r= -40, a suma 15 początkowych wyrazów
wynosi 9450.
a
1 = x
a
2 = x-40
a
3= x-80 itd...
Wiesz że wyrazów było 15(czyli n=15) więc obliczasz a
15
a
15 = a
1 + (n - 1)r = x+14(-40) = x- 560
Teraz ze wzoru na sumę c. arytm. obliczasz a
1 czyli nasze x !
a
1 + a
15
S
15 = --------------- * 15
2
dalej raczej łatwo
27 mar 19:09
mariusz: dzieki Robin. pozdrawiam
27 mar 20:54