Kamil: oblicz pole trapezu rownoramiennego w ktoreym dane sa dlugosci krotsza podstawa 9cm
przekatna 17 i ramiona 10cm. prosze o dokladne rozwiazanie i zapisanie.
27 mar 16:44
kasiek: Wystarczy skorzystać tutaj z twierdzenia Pitagorasa.
h - wysokość trapezeu
a - bok trójkąta prostokątnego, który tworzy ramię trapezu i wysokość tego trapezu
Jeśli wykonasz rysunek zobaczysz dwa trójkąty prostokątne:
1) bok trapezu, wysokość trapezu i część dolnej podstawy (nasze a)
z tego mamy zależność: 102 = h2 + a2
2) wysokość trapezu, przekątna trapezu i część dolnej podstawy (dla nas a+9)
z tego mamy zależność 172 = h2 + (a+9)2
Robimy układ równań
102 = h2 + a2
172 = h2 + (a+9)2
i rozwiązujemy
Powinno wyjść a=6 h=8
Wzór na pole trapezu to (górna podstawa+dolna podstawa)/2 * wysokość
górna podstawa = 9
dolna podstawa = 9 + 2*nasze a czyli 9+12= 21
wysokość = 8
(9+21)/2 * 8 = 120 cm2
27 mar 19:25
Klaudia: trapez
P=a+b*h:2
więc
a=9cm
b=17cm
h=10cm
P=9+17*10:2=26*10=260:2=120cm
Odp\ pole tego trapezu wynosi 120cm2
5 cze 14:43