pochodne
aicha175: pochodne

!
y'=(−2x
38* tgx)=
5 mar 22:37
Jack:
znasz wzór na pochodną iloczynu i ilorazu?
5 mar 22:44
Trivial:
Stosujemy wzory:
(ab)' = a'b + ab'
[f(
g(x))]' = f'(
g(x)) * g'(x)
(−2x
3/8*tgx)' = (−2x
3/8)' * tgx −2x
3/8*(tgx)' =
| | 3 | | 1 | |
= −2* |
| x3/8 − 1 − 2x3/8* |
| = ... |
| | 8 | | cos2x | |
| | 3x * cos3x | | (3x * cos3x)' * x2 − 3x * cos3x * (x2)' | |
( |
| )' = |
| = X |
| | x2 | | x4 | |
A = (3
x * cos
3x)' = (3
x)' * cos
3x + 3
x * (cos
3x)' = 3
xln3*cos
3x + 3
x*3cos
2x*(−sinx)
| | A*x2 − 3x*cos3x*2x | |
X = |
| |
| | x4 | |
Można to jeszcze trochę uprościć, ale chyba nie ma sensu.
5 mar 22:47
aicha175: y=uv, to y'=u'v+uv'
y=u/v to y'= u'v−uv' / v2
5 mar 22:48
aicha175: super dziękuje w pierwszym wyszlo mi podobnie jak robiłam sama

ale już drugi jest troche zagwatmany jak dla mnie

jescze raz dziekuje
5 mar 22:56
Trivial:
5 mar 22:58