:)
Kuba: Zbadaj czy punkty A,B,C są współliniowe,jeśli : A=(−4,−6),B=(−1,2),C=(5,6).
5 mar 22:04
Eta:
wsp. kierunkowy prostej np. AB
8x −3y+26=0
sprawdzamy czy C( 5,6) nalezy do tej prostej:
8*5 −3*6+26 ≠0
punkty nie są współliniowe
5 mar 22:17
Kuba: Ehh kolejny błąd w kiełbasie... Wyszło mi to samo ale chciałem żeby ktoś to rozwiązał bo
myślałem że mam błąd
5 mar 22:25
Eta:
Sprawdź czy współrzędne punktów dobrze napisałeś ?
5 mar 22:40
Kuba: Dobrze dobrze
5 mar 22:42
Eta:
oczywiście prosta
AB: 8x −3y
+14=0
ale to i tak nic nie zmienia
5 mar 22:46
Eta:
Jeżeli punkt B( −1, −2)
to bedą współliniowe
5 mar 22:53
Gustlik: Najprostszy sposób badania współliniowości: obliczyć współczynniki dwóch z trzech możliwych do
utworzenia prostych, np. AB i AC. Jeżeli współczynniki będą równe − punkty są współliniowe, w
przeciwnym razie nie są.
A=(−4,−6),
B=(−1,2),
C=(5,6).
| | 6−(−6) | | 12 | | 4 | |
aAC= |
| = |
| = |
|
|
| | 5−(−4) | | 9 | | 3 | |
a
AC≠a
AB zatem punkty nie są współliniowe.
6 mar 00:15
niga: Pan Kiełbasa lubi popsuć mi humor ahahah
8 lut 11:26
niga niga: Też myślałam, że mam źle Xd
17 lut 10:12