funkcje
twoja stara: dane jest równanie x2−6x+1=−2x−m
Zbadaj dla jakich wartosci m równanie ma jedno rozwiązanie, dwa rozwiązania lub nie ma
rozwiazan
Wiem że układ nie ma rozwiązan jesli delta jest mniejsza od zera, a ma jedno rozwiazanie jak
delta równa jest zero ale nie wiem jak to do tego odnieść
5 mar 21:45
Darth Mazut: Liczysz normalnie delte i wyjdzie ci po prostu z parametrem m
np: jeśli liczysz 1 rozwiązanie to podstawiasz pod delte 0 i otrzymujesz np.
0=12−4m
4m=12
m=3
i konkluzja, że dla m=3 równanie ma 1 rozwiązanie − chyba dobrze xD
5 mar 21:56
twoja stara: a skąd się tam wzielo 4m?!
5 mar 22:08
twoja stara: halo
5 mar 22:31
Trivial:
x2 − 4x + (1+m) = 0
Δ = 16 − 4(1+m) = 16 − 4 − 4m = 12 − 4m = 4(3 − m)
Równanie nie ma rozwiązań, gdy Δ < 0 to jest: 4(3 − m) < 0.
Równanie ma jedno rozwiązanie, gdy Δ = 0, tj. 4(3 − m) = 0.
Równanie ma dwa rozwiązania, gdy Δ > 0, tj. 4(3 − m) > 0.
5 mar 22:34