bardzo jestem ciekawa
ada: Eta Trivial i reszta geniuszy wy jak widzicie przed soba zadanie to myslicie nad jego
rozwiazaniem czy po prostu napisanie tego tutaj zajmuje tyle czasu ?
5 mar 21:45
Noah: czesto, zajmuje tyle czasu
5 mar 21:46
ada: kurde powaznie nie musicie sie zastanawicc nad rowiazaniem

btw znacie jakies tabletki na
depresje?
5 mar 21:48
Trivial:
1. Czasami trzeba pomyśleć.

2. Czasami się nie chce pisać, bo dużo.
3. Czasami się nie chce pisać, bo nudne zadanie.
5 mar 21:49
Trivial: No i oczywiście czasami się nie wie.
5 mar 21:49
ada: Ttrivial a moge ci zadac zadanie i mi pokazesz jak trzba myslec?
5 mar 21:50
Trivial: Ciekawe jak mam Ci pokazać jak się myśli.

Myśli się 'o tak'.
5 mar 21:53
ada: albo napisze zadanie a ty tylko napiszesz wiem lub nie wiem ok ?
5 mar 21:58
Trivial: no dobra...
5 mar 21:59
ada: albo nie nie wiem co to by mialo miec na celu
5 mar 22:00
Eta:
5 mar 22:00
ada: ok to napisze
5 mar 22:00
Noah: ada zeby byc "dobrym" z matmy trzeba duzo robic zadan i myslec "moiac" jak mam to zrobic
to nie od urodzenia ma sie tak ze aa wiem jak to zrobic i wynik w glowie (odprocz Gaussa

)
najwazenisja jest schematyczna wytrwala praca
5 mar 22:00
Trivial:
Akurat schematyczna praca wiele nie uczy.
5 mar 22:01
Noah: uczy uczy

bo jak wejdziesz juz w tego typu rozwiazywanie zadan to wiesz np jak roziwazac
zadanie w polaczeniu kilku dzialow

no ale tu idzie juz logiczne myslenie
5 mar 22:03
ada: Dana jest funkcja f (x) = log x .
1.Naszkicuj wykres funkcji g(x) = 10|f(x)|
2.Udowodnij, że jeżeli (a,b,c) jest ciągiem geometrycznym o wyrazach dodatnich to (f(x),f
(b),f(c)) jest ciągiem arytmetycznym
5 mar 22:05
ada: Ja nie wiem co zrobić jak nie umie jakiegoś zadania. DO kogo mam sięwtedy zwrócić ?
5 mar 22:06
ada: mi się wydaje że je rozumie a w gruncie rzeczy tak nie jest
5 mar 22:06
Jack:
rozpisz sobie moduł i dla obu przedziałów wykonaj działanie (10|f(x)|)...
5 mar 22:07
ada: Kurde czemu wy umiecie tą matematykę ja też chcę

5 mar 22:08
Jack:
licz, nie marudź
5 mar 22:09
Trivial:
1. Rozbić na przypadki x ∊ (0, 1) i x ∊ [1, +
∞).
2. Coś tam pokombinować i wyjdzie.

f(a) = loga
f(b) = f(aq) = log(aq) = loga + logq
f(c) = f(aq
2) = log(aq
2) = 2logaq = loga + logq
2 = loga + 2logq
a
1 = loga, r = logq
5 mar 22:09
ada: też bym chciała być taką optymistką jak wy ale co chwile doły łapie bo prostych zadań nie umie
zrobić
5 mar 22:10
ada: Trivial a ty to rozumiesz dlaczego tak jest czy robisz tak bo wynika to z definicji ?
5 mar 22:11
Trivial:
f(c) = f(aq
2) = log(aq
2)
= loga + logq
2 = loga + 2logq
chochliki.
5 mar 22:11
Trivial:
Zadania zazwyczaj opierają się na zauważeniu zależności, albo wykorzystaniu definicji.
5 mar 22:12
ada: Trivial prosze poucz mnie matematyki wiem że dobrze uczysz bo nie raz widziałam. Prosze
5 mar 22:13
ada: tak przez tydzień jak byś mógł a jak mi się spodoba i dużo zrozumię to ci zapłace nawet bo na
niczym mi tak nie zależy jak na zrozumieniu matematyki. Zaraz będę
5 mar 22:14
Trivial:
Ale to trzeba samemu pracować.

Zacznij od zadań prostych a potem przejdź do trudniejszych.
Upewnij się, że niczego po drodze nie opuściłaś, w matmie zaległości = ZŁO = problemy z
kolejnymi działami.
5 mar 22:14
Trivial:
Raczej przez tydzień odpada, bo mam sporo zajęć na tygodniu i nawet tu nie zaglądam.

Zresztą, wrzucaj zadania i pokaż, że coś tam próbujesz robić, to ludzie pomogą.
5 mar 22:16
aicha175: Panie Triavial mógłby mi pan jeszcze pomóc
5 mar 22:16
Trivial: A o co chodzi?
5 mar 22:19
ada: Ok jestem właśnie ludzie tutaj tylko rozwiązują zadania a nie tłumaczą
5 mar 22:20
aicha175: o pochodne ?
5 mar 22:20
ada: Ja rozwiązuję zadania ale wkurzam się jak nie umie jakiegoś zrobić znam definicje i dziwne że
nie wiem co zrobić
5 mar 22:21
ada: trivial a godzinke dziennie chociaż dał byś radę albo jedno zadanie dziennie wytłumaczyć tak
żebym zrozumiała. Albo zrobiła bym je tutaj przynajmniej bym się starała i byś zobaczył jakie
błędy robię. Kurcze nie wiem
5 mar 22:23
Trivial:
To proś o tłumaczenie lub wskazówki.

Jeśli chodzi o pochodne to mogę zrobić.
5 mar 22:24
Trivial:
ada, nie za bardzo mam zajęcia często od rana do wieczora i po takim dniu raczej nie chce mi
się już myśleć.

Ale dzisiaj mogę pomóc.
5 mar 22:25
ada: Kiedyś podglądałam jak tłumaczysz komuś prawdopodobieństwo już nie pamiętam nicku. Zadawałeś mu
pytania tzn od prostych zadań do trudnych. Dał byś radę tutaj tak samo czy lepiej jak ja ci
dam zadanie ?
5 mar 22:28
aicha175: to gdzie mam panu napisac 2 przykłady ?
5 mar 22:28
Trivial:
ada − Nie ładnie tak podglądać.

Mogę spróbować, ale jaki dział?
aicha175 − załóż nowy temat,
5 mar 22:30
ada: Logarytmy może być ?
5 mar 22:31
Trivial:
OK. Jakieś konkretne zadania?
5 mar 22:32
twoja stara: Opłać sobie korki a nie komuś dupe zawracasz, żeby Cię uczył za darmo
5 mar 22:33
ada: w sumie racja Trivial jak nie masz ochoty to napisz zrozumiem
5 mar 22:35
Trivial: Dzisiaj mogę, bo mam wolny wieczór.
5 mar 22:36
ada: a na korkach dużo się nauczę bo widzę ceny 45/h cóż przez godzinę można zrobić ?
5 mar 22:37
twoja stara: może ochote to i ma ale wyraził sie jasno, że ma od rana do wieczora zajecia. Zeby zrozumieć
matematykę, trzeba zacząć od czytania ze zrozumieniem. Poza tym, +10 dla Ciebie za
psychologiczne pytanie wzbudzające litość : "Jak nie masz ochoty to napisz zrozumiem"...
5 mar 22:38
aicha175: Panie Trivial już założyłam nowy temat

nie wiem jak mam sie panu odwdzieczyc?
5 mar 22:38
Trivial:
Przez 3 godziny na studiach przerabia się całe liceum.
5 mar 22:38
Jack:
możesz wykupić wiecej niz jedną godzinę
5 mar 22:39
twoja stara: Zakończnie tej historii jest takie: Vivat dla ludzi, którzy chcą pracować za darmo w
dzisiejszych czasach. AMEN
5 mar 22:41
ada: Racja trivial zbyt natrętna jestem skoro masz wolny wieczór to ci go nie zajmuję, pomyślę o
korepetycjach
5 mar 22:41
Trivial:
ada, moim zdaniem korki to strata kasy.

Podobny efekt osiąga się pracując wytrwale, ale
trzeba zacząć od początku a nie od środka.

No chyba, że masz beznadziejnego nauczyciela,
ale to nie jest żadna wymówka.
5 mar 22:50
ada: tylko że ja nie wiem już czego mam się uczyć wszystkie zadania zrozubłam z tej strony + jeszcze
wykupiłam sobie dodatkowe kursy przez internet które również ukończyłam, a mnustwo zadań nadal
mimo wszystko nie potrafię zrobić. A w szkole z maty mam 4 w tym semestrze może będzie 5. CO
jest nie tak ? Może szkoła do dupy ?
5 mar 22:53
aicha175: dziekuje Panie Trivial

dobranoc pozdrawiam
5 mar 22:57
Trivial:
Ja już nie wiem o co chodzi. Jeżeli zrobiłaś wszystkie zadania z tej strony i masz mieć 4−5 na
koniec semestru to w czym problem? Jeżeli chcesz czegoś więcej kup sobie zbiór kiełbasy albo
pazdro i rób zadania.
5 mar 22:58
Trivial: Dobranoc.
5 mar 22:58
ada: problem w tym że w szkole omawiamy podstawy czasami zachaczamy o rozszerzenie. A zbiór kiełbasy
mam i właśnie przy nim się tak denerwuję
5 mar 23:00
ada: nawet kupiłam sobie taką grubą książkę Kompendium maturzysty z nerwów przeskoczyłam do
Logarytmów i przerobiłam około 50 zadań każde bezbłędnie no może prawie każde, a z zadaniami z
Kiełbasy mam problem. Czym one niby się różnią ?
5 mar 23:02
ada: ja chyba musze iść do lekarza niech mi mózg zbada bo coś jest nie tak
5 mar 23:02
5 mar 23:03
Trivial:
Zadania z kiełbasy są wymagające i na myślenie. Często trzeba trochę pomyśleć zanim się je
rozwiąże. Nie ma co się denerwować, bo i po co...

To tylko matma.
5 mar 23:04
Trivial:
Jeśli już to rób arkusze rozszerzone.
5 mar 23:05
Trivial:
Arkusze podstawowe są bardzo schematyczne.
5 mar 23:05
ada: A właśnie ostatnie ty jak przeczytasz treść zadania to w głowie ukłądasz sobie schemat czy
metoda prób i błędów ?
5 mar 23:05
Trivial:
Metodą zgadywania, czyli moją ulubioną metodą.
5 mar 23:06
ada: poważnie mówisz

?
5 mar 23:07
Trivial:
Jeżeli zadanie nie jest schematyczne, tzn. nie wiem od razu jak go zrobić, to co pozostaje
innego?

Metoda zgadywania!
5 mar 23:08
ada: dobra trivial będę dziennie robić po jednym arkuszu maturalym + kilkanaście zadań z kiełbasy
będę mogła cię pomęczyć w tygodniu na karce zapiszę sobie zadania które mnie dręczą. Wiem że
zaraz pewnie udzieli głosu twoja
stara w sumie ma po części rację, ale jeżeli spodoba mi się
współpraca z tobą to na pewno wynagrodzę ci to obiecuję
5 mar 23:09
Trivial:
Niczego nie gwarantuję, semestr drugi jest znacznie cięższy od pierwszego.
5 mar 23:10
ada: napiszę ci zadanie i powiesz czy one schematyczne jest ok bo nie wiem po czym poznać
5 mar 23:11
Trivial: Dawaj.
5 mar 23:11
ada: No ok to ogólnie napisze może ktoś pomoże
5 mar 23:11
ada: Punkt A=(0,125, −3) należy do wykresu funkcji logarytmicznej f. Naszkicuj wykres funkcji
5 mar 23:13
ada: 1/2 ma byc cała do |f(x)| pewnie wiesz
5 mar 23:14
Trivial:
Po chwili zastanowienia − schemat.

1. Punkt A należy do wykresu funkcji ⇔ Punkt A spełnia równanie funkcji.
log
x(0.125) = −3
2. Rozbić |f(x)| na przypadki i po krzyku.
5 mar 23:16
ada: I jeszcze to napis czy schematyczne czy nie.
Wykaż, że jeżeli wielomian W (x) = x6 + ax4 + bx2 + c jest podzielny przez trójmian x2 + x
+ 1 , to jest również podzielny przez trójmian x2 − x + 1 .
5 mar 23:16
ada: Kurcze dobry jesteś trivial już wiesz co będziesz robić
5 mar 23:17
Trivial:
To drugie nietypowe, ale wystarczy podzielić przez jedno wyrażenie − reszta z dzielenia = 0, a
potem przez drugie i pewnie wyjdzie taka sama reszta.
5 mar 23:18
ada: i jeżeli wyjdą te same reszty to to kończy dowód ?
5 mar 23:19
Trivial: Tak.
5 mar 23:19
ada: no odrobina motywacji na zakońćzenie dnia

kurcze muszę się nauczyć nie denerwować bo
naprawdę zawsze się wkużam jak nie potrafię zroboić zadania. Dzięki trivial
5 mar 23:20
Trivial:
5 mar 23:22