prosze o pomoc krok po kroku jak to obliczyc?
aicha175: prosze o pomoc

!jak wyznaczyc granice funkcji ?
x→1
5 mar 21:36
Noah: znasz regula de'hostpi.. cos tam?
5 mar 21:39
aicha175: nie bardzo
5 mar 21:40
aicha175: ale nie wiem czy to jest na takiej zasadzie ze podstawiam za x (1) i wyjdzie mi −2
5 mar 21:41
Noah: jak podstwisz za x=1 wyjdzie ci nie oznaczony bo w mianowniku bedzie 0
a z hospitala wyjdzie −1
5 mar 21:43
Noah: z hospitala robisz tak ze bierzesz pochodne i zawsze to o jeden stopien wilomianu w dol idzie
5 mar 21:45
Trivial:
| | −2x | | −2 | |
limx→1 |
| = [ |
| ] = ∞ (ale jaka?) |
| | x2 − 1 | | 0 | |
| | −2x | | −2 | | −2 | | −2 | |
limx→1+ |
| = [ |
| ] = [ |
| ] = [ |
| ] = −∞. |
| | x2 − 1 | | (1+)2 −1 | | 1+ −1 | | 0+ | |
| | −2x | | −2 | | −2 | | −2 | |
limx→1− |
| = [ |
| ] = [ |
| ] = [ |
| ] = +∞. |
| | x2 − 1 | | (1−)2 −1 | | 1− −1 | | 0− | |
Granica nie istnieje.
5 mar 21:46
5 mar 21:46
aicha175: super

jak fajnie ze ktos potrafi wytłumaczyc
a jeszcze z tym przykładem nie wiem czy dobrze zrobiłam:
x→ −
∞
5 mar 22:02
Trivial: Policzyłem w poprzednim temacie.

Wychodzi 0.
5 mar 22:03
aicha175: a potrafi pan obliczac pochodne ?
5 mar 22:11
Trivial: Tak.
5 mar 22:16