;)
Jagna: Podstawa AB trojkata rownobocznego ABC zawarta jest w prostej y=3/4x+1 a wierzcholek C=(−1,4).
Wyznacz wspolrzedne wierzcholkow A,B tego trojkata..
5 mar 21:10
Gustlik: Można tak:
Odległość C od tej prostej jest równa wysokości trójkąta.
4y=3x+4
3x−4y+4=0
Korzystam ze wzoru:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1249.html :
| | |3*(−1)−4*4+4| | | |−15| | | 15 | |
d=h= |
| = |
| = |
| =3
|
| | √32+(−4)2 | | √25 | | 5 | |
a
√3=6 /:
√3
| | 6√3 | |
a= |
| =2√3 − jest to dlugość boku
|
| | 3 | |
Proponuję teraz narysować sobie okrąg o środku w punkcie C=(−1, 4) i promieniu r=2
√3 − punkty
przecięcia okregu z prostą wyznaczą współrzędne wierzchołków A i B.
Rozwiąż więc układ równań:
{ (x+1)
2+(y−4)
2=12
− wyjdą Ci współrzędne tych wierzchołków.
6 mar 00:47
Jagna: czyli noramlnie ze wzoru skroconego mnozenia tak?
6 mar 11:07
Gustlik: { (x+1)
2+(y−4)
2=12
Rozwiąż teraz to równanie − wyjdą Ci x
1 i x
2, potem podstaw do liniowego − będziesz miała dwa
"y"−i. Napisz, jak rozwiązałaś, sprawdzę.
6 mar 23:06