Gustlik: Korzystam ze wzoru h
2=pq, gdzie h − wysokość opuszczona na przeciwprostokatną, p i q − odcinki
przeciwprostokatnej przedzielone ta wysokością.
h
2=(4+
√7)(4−
√7)=16−7=9
h=3
Podstawa (jest nią przeciwprostokątna) a=4+
√7+4−
√7=8
| | 1 | | 1 | |
Pole P= |
| ah= |
| *8*3=4*3=12
|
| | 2 | | 2 | |
Wzór h
2=pq można udowodnić wykorzystując fakt, ze wysokośc opuszczona na przeciwprostokątną
dzieli trójkąt prostokątny na dwa mniejsze trójkąty podobne zarówno do siebie jak i do
głównego trójkata (cecha kąt−kąt).